Έχοντας το JOTA 2014 στο ορίζοντα λάβαμε το μήνυμα ότι ο «πατέρας» του Τζάμπορη των Αιθέρων (JOTA), αδελφός Λες Μίτσελ, G3BHK, απεβίωσε στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ο Λες ξεκίνησε το JOTA το 1958, μετά που λάνσαρε την ιδέα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη ένας μόλις χρόνο πριν. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που εγκαταστάθηκε ραδιοερασιτεχνικός σταθμός στο Τζάμπορη, όπως γίνεται κάθε χρόνο από τότε.

“Ποτέ δεν μου πέρασε απ’ το μυαλό όταν συνέταξα τα σχέδια και τους κανόνες για την πρώτη εκδήλωση του 1958 ότι η δημοτικότητά του θα αυξηθεί και θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο,” αναπόλησε ο Λες σε μια συνέντευξη του το 2000. “Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι μετά από όλο αυτό το διάστημα ακόμα διατηρεί τη δημοτικότητά του. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει η μεγαλύτερη διεθνής Προσκοπική εκδήλωση.”

Ο Λες δήλωσε ότι πολύ λιγότεροι Πρόσκοποι είχαν ραδιοερασιτεχνική άδεια το 1958, αλλά με την πάροδο των ετών, οι Πρόσκοποι που συμμετέχουν στο JOTA ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, τόσο που αρκετοί γίνονται οι ίδιοι ραδιοερασιτέχνες.

“Το JOTA είναι μια μεγάλη γιορτή,” είπε ο Λες, προσθέτοντας, “Το JOTA είναι η ευκαιρία σας να μιλήσετε με Προσκόπους και Οδηγούς πέρα απ’ τον ορίζοντα. Με τη σιωπή δεν κάνεις φίλους!”.

Ο Λες είχε την οραματική ιδέα της «διασύνδεσης τον προσκόπων», χρησιμοποιώντας τα μέσα που ήταν διαθέσιμα κατά την εποχή εκείνη.

Όχι μόνο έβαλε την ιδέα στο τραπέζι, αλλά την κυνήγησε και την έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος. Έφερε τους Πρόσκοπους απ’ όλο τον κόσμο μαζί, μέσω μιας εκδήλωσης που είχε τέτοια επιτυχία που χρειάστηκε να ζητήσει από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο να τον βοηθήσει να οργανώσει ξανά την εκδήλωση μόλις 4 χρόνια αργότερα.

Από τότε ο Λες χειριζόταν την οργάνωση του JOTA για το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια.

Έτσι βρισκόμαστε σήμερα να αναμένουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο Πρόσκοπους να λάβουν μέρος στο JOTA κατά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το JOTI ζωντάνεψε παράλληλα με το JOTA, και συγχωνεύτηκαν σε μία κοινή εκδήλωση από πέρσι.

Στοχεύοντας να τιμηθεί η μνήμη αυτού του σπουδαίου οραματιστή, το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο δρομολογεί δύο δράσεις για τις οποίες μας καλεί όπως τις υποστηρίξουμε:

1. Το Σάββατο, στις 18 Οκτωβρίου στις 3:00μμ τοπική ώρα (12:00 UTC), παρακαλούμαστε όπως τηρήσουμε ενός λεπτού πλήρη σιγή τόσο στους ασυρμάτους όσο και στο διαδίκτυο (internet). Συγκεκριμένα, για ένα ακριβώς λεπτό, το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο θα σταματήσει όλες τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις, θα κλείσουν όλα τα κανάλια συνομιλίας στο Scoutlink, θα παγώσει το νέο σύστημα Προσκοπικής τηλεόρασης και θα σταματήσει τη λειτουργία του ο κόμβος Echolink.

2. Πρόσκοποι, Προσκοπικά Τμήματα, Βαθμοφόροι, όποιοι βασικά το επιθυμούν, καλούνται να ανεβάσουν ένα μήνυμα προς την οικογένεια του Λες μέσω της ιστοσελίδας weblog στο http://scout.org/jotajoti2014 hashtag # G3BHK. Όσα μηνύματα σταλούν πριν από την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 4:00πμ τοπική ώρα (01:00 UTC) θα καταγραφούν και θα παραδοθούν στους συγγενείς του Λες κατά την νεκρώσιμη ακολουθία που θα λάβει χώρα την ημέρα μετά το Σαββατοκύριακο του JOTA/JOTI.

Εάν πετύχουμε την ευαισθητοποίηση και μια σύντομη σκέψη με αυτή τη μονόλεπτη δράση, τότε θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο αφιέρωμα προς τη δουλειά του Λες.