Όπως έχω αναφέρει και πριν την εκλογή μου, στο νέο σχήμα της Γενικής Εφορείας για την περίοδο 2015-16 δύνανται να συμμετάσχουν εν ενεργεία βαθμοφόροι ή βαθμοφόροι που αποχώρησαν από την Κίνηση και επιθυμούν να επαναδραστηριοποιηθούν, αφού εκφράσουν πρώτα οι ίδιοι την πρόθεση και βούλησή τους για συμμετοχή. Αυτό άλλωστε απαιτεί και η Προσκοπική πρακτική την έκφραση δηλαδή πρόθεσης του καθενός εθελοντή μέλους της Κίνησης για εθελοντική προσφορά.

Για τον σκοπό αυτό επισυνάπτεται σχετικό έντυπο το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το συμπληρώσουν και να το αποστείλουν (ηλεκτρονικά ή τυπωμένο σε χαρτί) στη Γραμματεία του ΣΠΚ μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.

Επειδή η διαδικασία αυτή αφορά τον καταρτισμό της Γενικής Εφορείας και τη διαβούλευση του Γενικού Εφόρου με τους ενδιαφερόμενους για στελέχωση της Γενικής Εφορείας είναι προσωπική μπορεί να παρακαμφθεί η ιεραρχία την οποία όμως θα ενημερώσω προσωπικά και άμεσα εφ’ όσο υπάρχει κατάληξη και ανάθεση καθηκόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα εκδηλώσουν πρόθεση μέσω της διαδικασίας αυτής, θα κληθούν από εμένα σε προσωπική διαβούλευση και αφού συμφωνήσουμε την ανάληψη καθηκόντων θα κληθούν να υπογράψουν αμοιβαία συμφωνία με το ΣΠΚ στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά οι στόχοι, τα καθήκοντα, η αναμενόμενη εθελοντική προσφορά του καθενός καθώς επίσης και η υποστήριξη που αναλαμβάνει το Σώμα να τους παρέχει. Σημειώνεται ότι η αμοιβαία αυτή συμφωνία δεν αποτελεί με οποιοδήποτε τρόπο νομικό έγγραφο αλλά μια προσπάθεια για δομημένη έκφραση πρόθεσης και ανάληψης καθηκόντων.

Η ανάθεση καθηκόντων θα είναι για ένα χρόνο δηλαδή για την Προσκοπική περίοδο 2015-16. Στα μέσα της περιόδου αυτής (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016) θα γίνει με τον κάθε Έφορο της Γενικής Εφορείας ξεχωριστά αξιολόγηση της προόδου επίτευξης των στόχων του και στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2016 τελική αξιολόγηση. Αυτό θα οδηγήσει είτε στην ανανέωση των καθηκόντων, είτε στην ανάληψη νέων καθηκόντων ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τα προσόντα του καθενός.

Αντιλαμβάνομαι ότι η πρακτική αυτή για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον τόπο μας. Είναι όμως μια πρακτική την οποία εφαρμόζουν αρκετά ανεπτυγμένα Προσκοπικά Σώματα καθώς επίσης η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και το Παγκόσμιο Γραφείο για τους εθελοντές που προσφέρουν υπηρεσία σε αυτό το επίπεδο. Σκοπός είναι η επίσημη έκφραση πρόθεσης για εθελοντική προσφορά από τον καθένα, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης του καθενός, η ανάληψη ευθύνης και «ιδιοκτησίας» των αντίστοιχων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων και η αμοιβαία κατανόηση του τι αναμένεται να προσφέρει το άτομο μέσα από την εθελοντική προσφορά του στην Κίνηση.

Σκοπός και επιδίωξή μου είναι η πρακτική αυτή να εφαρμοστεί σταδιακά αλλά με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα με όλους τους εθελοντές μέλη της Κίνησής μας (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των Επιτροπών Συστημάτων) έτσι που ο καθένας να γνωρίζει ξεκάθαρα τα καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνει και καλείται να διεκπεραιώσει με την εθελοντική προσφορά του.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπογράψω πρώτος την δική μου αμοιβαία συμφωνία την οποία και θα παραδώσω στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και θα δημοσιοποιήσω μέσω εγκυκλίου μου σε όλα τα μέλη του Σώματος.

Ευελπιστώ ότι σύντομα μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών θα μπορέσουμε όλοι μαζί με κοινή προσπάθεια να ανεβάσουμε το ΣΠΚ στο επίπεδο που πραγματικά του αξίζει.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,

Μάριος Χρίστου

Γενικός Έφορος

 

Filetype-PDF-icon ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ