Σκοπός
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη των αρχών και ιδιαίτερα των ηθικών αρχών και του ηθικού υπόβαθρου του Προσκοπισμού. Η ανάδειξη των αρχών αυτών συνδυάζεται μέσω του προγράμματος με την δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των κλιμακίων του Σώματος, τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των Συστημάτων.

Ιδέα
Η ιδέα βασίζεται στην προσπάθεια εμπλοκής του ευρύτερου κοινού στις αρχές του Προσκοπισμού και ιδιαίτερα στην Υπόσχεση του ατόμου ως μια προσωπική αυτοδέσμευση στο να βελτιώνεται συνεχώς και να γίνεται καλύτερο άτομο και καλύτερος άνθρωπος. Η κεντρική ιδέα επομένως βασίζεται στη λέξη Υπόσχεση η οποία είναι και η λέξη κλειδί του προγράμματος. Πρόσθετα θα χρησιμοποιήσουμε και το αρχαίο ρητό «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» το οποίο έχει καθιερωθεί από τους Έλληνες Προσκόπους ως παρακαταθήκη που μας αφιέρωσε ο μεγάλος Έλληνας πολιτευτής του 20ου αιώνα Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιόχειρη αφιέρωση-ευχή του στους Προσκόπους.

Προώθηση της Ιδέας
Η ιδέα προωθείται σε μια πρακτική βάση εύκολα και ευρύτατα κατανοητή. Το σκεπτικό έχει ως εξής: Ο κάθε Πρόσκοπος προσπαθεί κάθε μέρα να βελτιώνεται. Πως το κάνει βίωμά του αυτό; Κάθε βράδυ μαζί με την προσευχή του κάνει και την αυτοκριτική του. Η αυτοκριτική αφορά την θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία και γίνεται με την απάντηση στην απλή ερώτηση: Το βράδυ γύρισα στο σπίτι μου καλύτερος άνθρωπος απ’ ότι έφυγα το πρωί; Αυτή είναι η καθημερινή προσέγγιση του Προσκόπου στην προσπάθειά του για συνεχή αυτό-βελτίωση. Αυτό ο Πρόσκοπος το επιτυγχάνει μέσα από την Προσκοπική υπόσχεση. Επομένως μέσα από την προώθηση της ιδέας του προγράμματος και την λέξη «Υπόσχεση» αναδεικνύεται τόσο η υπόσχεση όσο και ο νόμος των Προσκόπων. Οι αρχές και το ηθικό υπόβαθρο του Προσκοπισμού δηλαδή.

Εφαρμογή της Ιδέας
Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 οι Πρόσκοποι καλούμε τον κόσμο να νοιώσει για μια μέρα Πρόσκοπος ή να γίνει για μια μέρα «Πρόσκοπος» κάνοντας το εξής απλό: να υποσχεθεί στον εαυτό του (Υπόσχεση) ότι όταν θα γυρίσει το βράδυ στο σπίτι του θα είναι καλύτερος άνθρωπος απ’ ότι όταν έφυγε το πρωί. Να κάνει δηλαδή μια προσωπική δέσμευση. Για να θυμάται σε όλη τη διάρκεια της μέρας την αυτοδέσμευσή του θα βάλει στο πέτο του, ή στο φόρεμά του, ή κάπου στα ρούχα που φορά μια καρφίτσα που την προμηθεύουμε για €1. Επειδή δε πάντοτε υπάρχουν περιθώρια αυτό-βελτίωσης αυτή την έννοια έχει και το αρχαίο ρητό ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλέον ως την φυσική καθημερινή συνέχεια του προγράμματος, καλώντας όλους να συνεχίσουν αν θέλουν την προσπάθειά τους αυτή. Αυτό δικαιολογεί και το σλόγκαν που έχουμε υιοθετήσει και στα Ελληνικά (παρμένο από το Παγκόσμιο Γραφείο) το «δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο». Πως εφαρμόζεται αυτό; Απλά ο κόσμος είναι οι άνθρωποι. Αν αλλάξουμε τους ανθρώπους ή έστω και ένα από αυτούς, τότε αλλάζουμε τον κόσμο. Αλλάζοντας ο καθένας προς το καλύτερο συμβάλλει στην αλλαγή και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Προώθηση του Προγράμματος:
Το πρόγραμμα προωθείται κεντρικά. Αρχίζουμε να εμφανίζουμε την λέξη «ΥΠΟΣΧΕΣΗ». Αυτό θα αρχίσουμε να το συνοδεύουμε με διαφημιστικά spots όπου θα παρουσιάζονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αθλητές κ.λπ. που θα επαναλαμβάνουν οι ίδιοι το σλόγκαν ή κάποια απλά λόγια και θα τοποθετούν στα ρούχα τους την καρφίτσα. Έχουν ετοιμαστεί αφίσες και έχουν εκτυπωθεί πανό (στέλλονται στις Επαρχιακές Εφορείες) για να αναρτηθούν άμεσα από το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Ιανουαρίου. Άρχισε ήδη να διατίθεται η καρφίτσα στο ευρύ κοινό ενώ προώθηση θα γίνεται μέσα και από τις δραστηριότητες των Επαρχιακών Εφορειών και των Συστημάτων ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου που προηγείται της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου.

Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Θα πραγματοποιηθεί πριν τις 15 Φεβρουαρίου 2016 για να παρουσιαστεί το πρόγραμμα.

Έσοδα Προγράμματος
Τα έσοδα από την πώληση των pins θα διαμοιράζονται μεταξύ των Συστημάτων και της Κεντρικής Διοίκησης του ΣΠΚ στη βάση του 50% – 50% (50 cent για το Σύστημα και 50 cent για την Κεντρική Διοίκηση).

Με Προσκοπικούς Χαιρετισμούς,

Μάριος Χρίστου
Γενικός Έφορος