Αποχαιρετούμε σήμερα ένα από τα εκλεκτά και πρωτοπόρα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, ένα από τους ανθρώπους που εδραίωσαν τη Κίνηση στα πρώτα της βήματα μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την αναγνώριση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ως ανεξάρτητου και ισότιμου μέλους τη Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης.

Αδελφέ Σάββα,

Από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξες ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Σώματος. Ίδρυσες το 76ο Σύστημα Προσκόπων Στροβόλου, ένα από τα πιο ιστορικά Προσκοπικά Συστήματα της Κύπρου που έκτοτε, με τις γερές βάσεις που εσύ έβαλες, λειτουργεί απρόσκοπτα και δημιουργικά μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια ανέλαβες τα καθήκοντα του πρώτου Επαρχιακού Εφόρου Κόλπου Μόρφου, οργανώνοντας από το μηδέν μια ξεχωριστή Επαρχιακή Εφορεία, σε ένα ιδιαίτερο μέρος της Κύπρου που περιλαμβάνει και την ιδιαίτερη πατρίδα σου, την Πεντάγυια.

Με την αναγνώριση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ως ανεξάρτητου Προσκοπικού Σώματος, ανέλαβες ένα από τους πιο σημαντικούς ρόλους της προσπάθειας εδραίωσης του Κυπριακού Προσκοπισμού. Ως Έφορος Διεθνών Σχέσεων αντιπροσώπευες την Κύπρο για 26 συναπτά έτη στα διεθνή, Ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια και φόρα. Σε εποχές δύσκολες για την πατρίδα μας όπου οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για διεθνή παρουσία ήταν μηδαμηνοί, πάντοτε εύρισκες τον τρόπο η Κύπρος να είναι παρούσα. Με τη προσωπικότητα, το χαρακτήρα, την εξυπνάδα, τη μεθοδικότητα και το πράο ύφος σου, κατάφερες να βάλεις τη μικρή μας πατρίδα σε περίοπτη και σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της Προσκοπικής Κίνησης. Ταξιδεύοντας από τη Ρόδο μέχρι το Βανκούβερ του Καναδά, από τη Ναϊρόμπι της Κένυας μέχρι τη Κοπεγχάγη, αφιερώνοντας αμέτρητες μέρες και ώρες ελεύθερου χρόνου, κατάφερες να κερδίσεις το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των Εφόρων Διεθνών Σχέσεων από κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Είναι γι’ αυτό που η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης σου απένειμε, την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Παγκόσμιου Προσκοπισμού, το παράσημο του Χάλκινου Λύκου, μια διάκριση που από την ίδρυση της Κίνησης και για περίοδο 109 ετών, απονεμήθηκε παγκόσμια μόνο σε 314 άτομα.

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες σου προς τον Προσκοπισμό της Κύπρου, σου απένειμε το 1967 το παράσημο του Αργυρού Αγρινού και το 1987 την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, το παράσημο του Χρυσού Αγρινού.

Αδελφέ μας,

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο, η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιφέρεια και η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή έχουν στείλει το συλλυπητήριο μήνυμα τους προς το Σώμα Προσκόπων Κύπρου για το χαμό σου.

Εμείς οι νεώτεροι Πρόσκοποι, τα προσκοπάκια σου, αποχαιρετώντας σε σου απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα όσα έκαμες για την αναγνώριση και την ανάπτυξη του Προσκοπισμού τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Για μας και ιδιαίτερα και ειδικά για την Εφορεία Διεθνών Σχέσεων, ο Σάββας Κοκκινίδης θα είναι πάντοτε το παράδειγμα και ο οδηγός.

Καλό σου ταξίδι, καλό παράδεισο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Μάριος Χρίστου
Γενικός Έφορος