Για την περίοδο 2016-17 (καλοκαίρι 2017) θα λειτουργήσουν από το Σώμα όλοι οι διαθέσιμοι κατασκηνωτικοί χώροι. Η διάθεση των χώρων έγινε μετά από πολλές συναντήσεις και συνεννοήσεις με τους Επαρχιακούς Εφόρους και κληρώσεις, όπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση και τα περιθώρια δεν επέτρεπαν τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού κατασκηνωτών.

Αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας για την περίοδο 2017 ανά Κατασκηνωτικό Κέντρο είναι ο ακόλουθος:

Κατασκηνωτικό Κέντρο «Πλατάνια»
Το καθεστώς λειτουργίας του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Πλατάνια» διαφοροποιείται με τη μόνιμη παρουσία υπεύθυνου λειτουργίας (Αρχηγού) του Κέντρου. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η παρουσία Εφόρου της Γενικής Εφορείας. Φυσικά οι επισκέψεις των Εφόρων της Γενικής Εφορείας στο Κέντρο θα πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα των Εφόρων Κλάδων και Ειδικοτήτων και οπωσδήποτε του Εφόρου Κατασκηνώσεων.

Στο Κέντρο θα λειτουργεί Αρχηγείο το οποίο και θα είναι επιφορτισμένο με το συντονισμό των όσων αφορούν τη διοικητική μέριμνα και τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα το Αρχηγείο θα υποστηρίζει όπου απαιτείται και μετά από συνεννόηση με τους οικείους Επαρχιακούς Εφόρους και Βαθμοφόρους, την εφαρμογή του Προγράμματος. Αρχηγός του Κέντρου για τη περίοδο 2017 έχει διοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ο ΜΒΓΕ αδ. Κούλλης Κυριάκου ο οποίος και θα βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στο Κέντρο κατά την περίοδο των κατασκηνώσεων.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Πλατάνια» η χρέωση θα είναι €73 ανά άτομο (μείον 10%) ανά περίοδο. Για όσους δεν θα παραμείνουν για ολόκληρη την περίοδο αλλά για ορισμένο αριθμό ημερών η χρέωση θα είναι €10.50 ανά ημέρα (μείον 10%). Στο κατασκηνωτικό Κέντρο θα λειτουργεί καντίνα (χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση ή παρέκκλιση) μέσα στα πλαίσια της οποίας θα διατίθενται και βασικά είδη του Προσκοπικού Πρατηρίου όπως κρίκοι, σφυρίχτρες κ.λπ. Επίσης στη Καντίνα του Κέντρου θα διατίθενται σήμα και καρφίτσα (pin) με τον Θυρεό το Κέντρου (και του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Λούματα των Αετών») καθώς επίσης και μπλουζάκι με τον θυρεό του Κέντρου.

Το διατροφολόγιο βασίζεται σε εισηγήσεις διατροφολόγου οι οποίες συνδυάζουν την υγιεινή διατροφή, τις ανάγκες σε θερμίδες και ιδιαίτερα σε υδατάνθρακες των παιδιών που θα ευρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, καθώς επίσης και άλλους παράγοντες όπως η αποφυγή κρεατοφαγίας κατά τις ημέρες νηστείας της Εκκλησίας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Πλατάνια» δεν μπορούν να κατασκηνώνουν κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων Μικρές Αγέλες, Κοινότητες Ανιχνευτών και Ομάδες Προσκοπικού Δικτύου.

Κατασκηνωτικό Κέντρο «Λούματα των Αετών»

Στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Λούματα των Αετών» το καθεστώς λειτουργίας παραμένει ως είχε και πέρυσι. Κατά την ημέρα αλλαγής της περιόδου θα ευρίσκεται στο Κέντρο και ο ΜΒΓΕ αδ. Κούλλης Κυριάκου για την παραλαβή του Κέντρου από τους απερχόμενους κατασκηνωτές και την παράδοσή του στους νέους κατασκηνωτές για την καταγραφή της κατάστασης τόσο των εγκαταστάσεων όσο και της καθαριότητας του Κέντρου.

Τονίζεται ότι η παρασκευή φαγητού γίνεται εντός του Κέντρου και δεν επιτρέπεται η παρασκευή φαγητού στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Πλατάνια» και η μεταφορά του στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Λούματα των Αετών» καθαρά για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και καθημερινά όλοι οι κανόνες υγιεινής οι οποίοι θα σας αποσταλούν σύντομα, τόσο για λόγους ασφάλειας και υγείας των Κατασκηνωτών, αλλά και για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών, οι οποίες και θα προβαίνουν σε σχετικούς περιοδικούς ελέγχους.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η χρέωση ανά άτομο ανά ημέρα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Λούματα των Αετών» είναι €3.25 (μείον 10%). Σημειώνεται ότι στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Λούματα των Αετών» δεν μπορούν να κατασκηνώνουν Μικρές Αγέλες και Αγέλες Λυκοπούλων σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το σχετικό σήμα και την καρφίτσα του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Λούματα των Αετών» καθώς επίσης και μπλουζάκια του Κέντρου είναι δυνατόν να προμηθεύονται μέσω της Καντίνας του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Πλατάνια».

Κατασκηνωτικό Κέντρο «Βαβατσινιά»

Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει υπό την Κεντρική Διοίκηση του Σώματος το Κατασκηνωτικό Κέντρο «Βαβατσινιά». Το Κατασκηνωτικό Κέντρο «Βαβατσινιά» θα προσφέρει φαγητό και υπηρεσίες όπως το Κατασκηνωτικό Κέντρο «Πλατάνια» με το ίδιο διατροφολόγιο. Υπεύθυνος Αρχηγός του Κέντρου έχει διοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ο αδ. Γεώργιος Αντωνίου, παλαιός Πρόσκοπος της Ε.Ε. Λάρνακας.

Στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Βαβατσινιά» διαμορφώνονται συνθήκες για φιλοξενία κατασκηνώσεων Μικρών Αγελών. Για το σκοπό αυτό έχουν τροποποιηθεί και διαμορφωθεί αντίστοιχα τόσο οι περίοδοι κατασκηνώσεων (τριήμερα κατά το πλείστο Σαββατοκυρίακα για διευκόλυνση των Βαθμοφόρων) όσο και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η χρέωση ανά άτομο ανά περίοδο επτά ημερών είναι €73(μείον 15%) και ανά περίοδο τριών ημερών είναι €30 (μείον 15%). Για όσους δεν θα κατασκηνώσουν σε όλη τη διάρκεια τριήμερου Μικρών Αγελών ή επτά ημερών η χρέωση θα είναι €10.50 ανά ημέρα (μείον 15%).

Ο αρχηγός του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Βαβατσινιά» μπορεί να προμηθεύει τους κατασκηνωτές με τα αντίστοιχα σήματα, καρφίτσες και μπλουζάκια του Κατασκηνωτικού Κέντρου.

Κατασκηνωτικό Κέντρο «Κάππαρης»

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο «Κάππαρης» θα λειτουργήσει όπως και πέρυσι. Η τροφοδοσία θα γίνεται από εξωτερική εταιρεία προμήθειας έτοιμου φαγητού (catering) σύμφωνα με το διαιτολόγιο που έχει ετοιμαστεί και λαμβάνει υπόψη, πέραν των όσων συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των Κατασκηνωτικών Κέντρων «Πλατάνια» και «Βαβατσινιά», των ιδιάζουσων συνθηκών της παραθαλάσσιας κατασκήνωσης . Δεν θα επιτρέπονται αλλαγές στο διαιτολόγιο της κατασκήνωσης εκτός από ειδικές περιπτώσεις λόγω αναγκών που προκύπτουν από το πρόγραμμα και μόνο μετά από έγκριση του υπεύθυνου Εφόρου της Γενικής Εφορείας.

Υπεύθυνος του χώρου έχει οριστεί ο Έφορος της Γενικής Εφορείας αδ. Μαυρίκιος Μαυρουδής. Για τη χρήση του εξοπλισμού του 21ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Παραλιμνίου θα πρέπει απαραίτητα να προηγείται συνεννόηση με τον Αρχηγό του Συστήματος αδ. Νίκο Μαρούλη.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η χρέωση ανά άτομο ανά ημέρα είναι €13 (μείον 10%).

Η πληρωμή για όλους τους χώρους θα γίνεται με κατάθεση στον πιο κάτω τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της κατασκήνωσης:

Τράπεζα Κύπρου
Αρ. Λογαριασμού: 0136 05 002034
ΙΒΑΝ: CY17002001360000000500203400

Η απόδειξη πληρωμής μαζί με αντίγραφο της ονομαστικής κατάστασης των κατασκηνωτών όπως αυτός έχει συμπεριληφθεί στο φάκελο κατασκήνωσης θα πρέπει να παρουσιάζεται στον Αρχηγό Κέντρου/Έφορο κατά την άφιξη στο αντίστοιχο Κατασκηνωτικό Κέντρο.

Οποιεσδήποτε ειδικές διατροφικές ανάγκες λόγω υγείας ή άλλων ειδικών λόγων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο κατασκήνωσης με (όπου απαιτείται) ιατρική βεβαίωση. Δεν θα γίνονται δεκτές αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες και δημιουργούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Για την εύρυθμη διαδικασία υποβολής των σχετικών φακέλων για αδειοδότηση των κατασκηνώσεων θα συγκληθεί σύντομα ειδική συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Έφοροι Κατασκηνώσεων και οι Έφοροι Κλάδων και Ειδικοτήτων της Γενικής Εφορείας και των Επαρχιακών Εφορειών καθώς επίσης και οι Επαρχιακοί Έφοροι.