Παραθέτω πιο κάτω σημαντικό σημείωμα της Ομάδας Safe from Harm  του Σώματος, το περιεχόμενο του οποίου παρακαλώ όπως τηρείται με κάθε σοβαρότητα και αυστηρότητα:

Mε τις πλείστες θερινές κατασκηνώσεις να έχουν ολοκληρωθεί, με λύπη διαπιστώνουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες ανήλικων μελών μας κατά παράβαση της πολιτικής Safe From Harm του Σώματος και κατά παράβαση των οδηγιών που έχουν ανά καιρούς επισημανθεί από το Σώμα σε σχέση με την ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων. Με αναφορά τόσο σε φωτογραφίες που αναρτούν βαθμοφόροι από δικούς τους λογαριασμούς, όσο και σελίδες ή ομάδες («γκρουπς») στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι η ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινής χρήσης ή ανοικτής εισόδου, γίνεται μόνο εφόσον έχουμε λάβει την γραπτή συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των ανηλίκων η οποία γίνεται υπό τη μορφή opt-in (δηλαδή με θετική συγκατάθεση ότι οι γονείς εγκρίνουν να δημοσιοποιούνται φωτογραφίες των παιδιών τους, και όχι υπό τη μορφή opt-out, δηλαδή ότι οι φωτογραφίες θα αναρτώνται και εάν δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο μπορούν να επιλέξουν το αντίθετο).

Περαιτέρω, και δεδομένου ότι έχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση των γονέων/κηδεμόνων, η οποιαδήποτε ανάρτηση γίνεται πάντοτε σε συνάρτηση με τις πιο κάτω κατευθυντήριες οδηγίες:

  • Δεν αναρτούμε φωτογραφίες μόνο ενός ατόμου ή ατόμων σε κοντινά πλάνα. Επιλέγουμε ομαδικές φωτογραφίες με μακρινά πλάνα ώστε να μη διακρίνονται εύκολα πρόσωπα.
  • Δεν προσθέτουμε οποιοδήποτε διακριτικό, περιγραφή, σχόλιο ή ‘tag’ το οποίο να αποκαλύπτει την ταυτότητα των ανηλίκων ή άλλα στοιχεία του (πχ. γενέθλια, σχολείο, γονείς)
  • Δεν αναρτούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.)
  • Σε κάθε φωτογραφία πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του παιδιού σε ιδιωτική ζωή και προστασία από κάθε μορφής βίας, προσβολής ή κακοποίησης.

Οι πιο πάνω κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν τόσο στις επίσημες ιστοσελίδες των Συστημάτων, όσο και σε pages ή groups μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε αυτά είναι ανοιχτά (open to public) είτε κλειστά (closed group-invitation only), ως επίσης και σε άλλες πλατφόρμες ή εφαρμογές αποθηκευτικών μέσων (πχ. dropbox, box κ.ά.) στα οποία παρέχεται πρόσβαση σε πολλαπλούς χρήστες.

Τέλος, παρακαλείστε όλοι, να ανατρέξετε στις προσωπικές δημοσιεύσεις σας ή σε δημοσιεύσεις που έχουν γίνει από και ή για λογαριασμό της Επαρχιακής Εφορείας, Συστήματος ή Τμήματός σας και να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και ενημερώσεις άλλων χειριστών των σελίδων σας, ώστε οι οποιεσδήποτε αναρτήσεις φωτογραφιών ανηλίκων να συμμορφώνονται με τις πιο πάνω οδηγίες. Αναμένουμε ότι το θέμα θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους ώστε το Σώμα να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει στα ανήλικα μέλη μας ένα ασφαλές περιβάλλον.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ομάδα του Safe from Harm για τη σοβαρή εργασία που με μεγάλη επιμέλεια διεκπεραιώνει δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και τους βαθμοφόρους.

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς,

Μάριος Χρίστου
Γενικός Έφορος