Αδελφοί μου,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Σώμα Προσκόπων Κύπρου θα γιορτάσει με διάφορες εκδηλώσεις την Ημέρα Σκέψεως, τη Μέρα του Προσκόπου.

Στις 22 Φεβρουαρίου, μετά από έγκριση των Διευθυντών Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία τους φέροντας τη Προσκοπική τους στολή, ενώ στις τάξεις των σχολείων θα διαβαστεί το μήνυμα του Γενικού Εφόρου του Σώματος. Παράλληλα, την ίδια μέρα θα λειτουργήσει για τέταρτη κατά συνέχεια χρονιά το πρόγραμμα «ΥΠΟΣΧΕΣΗ 2019» που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τον στρατηγικό συνεργάτη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου τη CYTANET.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο κάθε συμπολίτης μας καλείται να συμπεριφερθεί για μια μέρα ως Πρόσκοπος κάνοντας κάτι το πολύ απλό: Το βράδυ όταν θα γυρίσει στο σπίτι του, να είναι καλύτερος άνθρωπος απ’ ότι θα φύγει το πρωί.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, θα Τελεστεί το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων και Τεθνεώτων Προσκόπων στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.

Οι Επαρχιακές Εφορείες και τα κατά τόπους Προσκοπικά Συστήματα σε όλη την Κύπρο, προγραμματίζουν να διοργανώσουν τις ακόλουθες δράσεις και εκδηλώσεις κατά το Σαββατοκύριακο 23 – 24 Φεβρουαρίου:

• Στην Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, θα γίνουν ομαδικές συναντήσεις των Μικρών Αγελών και των Λυκοπούλων στις ώρες συγκέντρωσης μεταξύ 15.00 – 17.00. Οι Πρόσκοποι με εκκίνηση στις 9.00 το πρωί από την Τάφρο Κωστάντζα θα κινηθούν σε τρεις ομάδες και θα τύχουν ενημέρωσης από διάφορους φορείς (Αστυνομία, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και Hope for Children). Στη συνέχεια θα παίξουν Παιχνίδι Πόλεως και θα Ανανεώσουν την Προσκοπική τους Υπόσχεση στην Τάφρο Κωστάντζα. Η λήξη των εκδηλώσεων υπολογίζεται περίπου στις 14.00. Οι Ανιχνευτές θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 14.00, όπου θα ετοιμάσουν Προσκοπικές κατασκευές και θα διέλθουν σχετικής δοκιμασίας, όσοι είναι Υποψήφιοι Πρόσκοποι Δημοκρατίας, σε θέματα Σκαπανικής και Πρώτων Βοηθειών. Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Βαθμοφόροι της Επαρχιακής Εφορείας Λευκωσίας θα λάβουν μέρος στον Μαραθώνιο Λευκωσίας και θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής προσφέροντας τις εθελοντικές τους υπηρεσίες από τις 7.00 μέχρι τις 15.00.

• Στις εκδηλώσεις για τη Μέρα του Προσκόπου, ξεχωρίζει η εκδήλωση στην Επαρχιακή Εφορεία Λεμεσού, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 9.30 με έναρξη μεγάλης Πορείας Τιμής για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, από το χώρο στάθμευσης Εναέριου, και τερματισμό στις 11.00 στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού. Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 Πρόσκοποι. Στο τέλος θα παραδοθεί επιταγή στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, προϊόν εράνου που πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι της Λεμεσού. Μετά τη λήξη της πορείας από τις 11.30 μέχρι τις 13.30 θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία και δειγματοληψία μυελού των οστών για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στο χώρο του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό.

• Στην Επαρχιακή Εφορεία Λάρνακας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, θα διοργανωθεί περιβαλλοντική εκδήλωση για τη προστασία των Φλαμίνγκο και του βιότοπου της Αλυκής Λάρνακας από τις 14.00 μέχρι τις 17.00. Την ίδια ώρα θα διοργανωθούν παιχνίδια στο δασάκι πλησίον της Αλυκής με τη συμμετοχή Λυκοπούλων και Προσκόπων.

• Παράλληλα οι Ανιχνευτές της Επαρχιακής Εφορείας Λάρνακας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, από τις 9.30 μέχρι και τις 17.00 θα πραγματοποιήσουν τη Δράση Μαίανδρος Ι, στο παραλιακό μέτωπο Φοινικούδων για περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. • Στην Επαρχιακή Εφορεία Αμμοχώστου, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου αρχίζοντας από τις 8.30 με Εκκλησιασμό και Μνημόσυνο Πεσόντων Προσκόπων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι. Στις 10.00 θα γίνει συγκέντρωση στο 291ο Σύστημα Παραλιμνίου και θα ακολουθήσει αιμοδοσία μέχρι τις 12.30. Παράλληλα θα διοργανωθούν δραστηριότητες με παιχνίδια για τα Λυκόπουλα στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο στο Παραλίμνι.

• Τα μέλη του 33ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κερύνειας, θα συμμετάσχουν σε Παιχνίδι Πόλεως στη Λευκωσία, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου. Το ίδιο απόγευμα, τα μέλη του 143ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καραβά θα έχουν τη δική τους εκδήλωση στο Αστεροσκοπείο στην Οδό Λήδρας στη Λευκωσία, ενώ τα μέλη του 144ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λαπήθου, θα ετοιμάζουν και θα διαθέτουν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, στο σταθμό βενζίνης ΕΚΟ στη Λεωφόρο Προδρόμου στη Λευκωσία.

Η Επαρχιακή Εφορεία Πάφου, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα διοργανώσει Παιχνίδι Πόλεως στο Κέντρο της Πάφου στο οποίο θα συμμετάσχουν Πρόσκοποι και Ανιχνευτές, ενώ τα Λυκόπουλα θα πραγματοποιήσουν περιήγηση στο Κέντρο της Γεροσκήπου και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής παραδοσιακών εδεσμάτων. Παράλληλα θα λειτουργήσουν ενημερωτικά περίπτερα στο κέντρο της Πάφου για ενημέρωση του κοινού και πώληση αναμνηστικών. 2019_103 Εκδηλώσεις – Δράσεις για την Ημέρα Σκέψης

• Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, θα τελεστεί μνημόσυνο στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο και αργότερα δειγματοληψία για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στο Πάρκο της Γεροσκήπου.

• Η Επαρχιακή Εφορεία Κόλπου Μόρφου, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, από τις 8.30 θα πραγματοποιήσει Εκκλησιασμό και θα τελέσει Μνημόσυνο στην Περιστερώνα. Ακολούθως στις 10.00 θα Ανανέωση της Προσκοπικής Υπόσχεσης των μελών της και θα παραδοθούν είδη πρώτης ανάγκης που συνέλεξαν οι Πρόσκοποι, στο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου για τις ανάγκες των οικογενειών των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτό. Η εκδήλωση της Ε.Ε. Μόρφου θα ολοκληρωθεί με διάφορες δραστηριότητες των Λυκοπούλων, Προσκόπων και Ανιχνευτών.

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου εκφράζει με την ευκαιρία, τις θερμές του ευχαριστίες στο στρατηγικό συνεργάτη του Σώματος τη CYTANET και την χορηγό εταιρεία ΕΚΟ για τη διαχρονική και σημαντική στήριξη που του παρέχουν.

Μάριος Χρίστου

Γενικός Έφορος