Αδελφοί μου,

Το φετινό Τζάμπορι των Αιθέρων και το Τζάμπορι στο Διαδίκτυο διοργανώνονται το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια δραστηριότητα της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.), το γνωστό J.O.T.A. (Jamboree-On-The-Air) Τζάμπορι των Αιθέρων και J.O.T.I. (Jamboree-On-The-Internet) Τζάμπορι στο Διαδίκτυο. Φέτος, η δράση ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 00:00 (ώρα Κύπρου) της Κυριακής, 17 Οκτωβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στη βασική ενημέρωσή μας σε τρίτους για την εκδήλωση τονίζουμε και τα ακόλουθα:

Το J.O.T.A. (Τζάμπορι των Αιθέρων – Jamboree-On-The-Air) – J.O.T.I. (Τζάμπορι στο Διαδίκτυο – Jamboree-On-The-Internet) είναι μια ετήσια δράση στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 2.000.000 Πρόσκοποι και Οδηγοί από κάθε γωνιά του πλανήτη και επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς ή μέσω εφαρμογών Διαδικτύου (Internet).

Το J.O.T.A. – J.O.T.I. είναι μια παγκόσμια δράση, ουσιαστικά και πρακτικά η μεγαλύτερη ετήσια βιωματική δράση νέων που φέτος έχει σκοπό στην προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ μέχρι το 2030. Το JOTA-JOTI επικεντρώνεται σε τέσσερεις πυλώνες από τους 17 συνολικά στόχους. Αυτοί είναι 1) η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, 2) Ειρήνη και κοινωνική προσφορά, 3) Υγεία και ευημερία και 4) Δεξιότητες εφόρου ζωής. Η συμμετοχή στο JOTA JOTI από μόνη της συντείνει και στον τελευταίο πυλώνα ανάπτυξης δεξιοτήτων στις επικοινωνίες. Ένα πραγματικό Τζάμπορι (συνάντηση), κατά το οποίο οι Πρόσκοποι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, συμβάλλοντας στην εδραίωση της παγκόσμιας Προσκοπικής φιλίας αλλά και της αποδοχής του κάθε ανθρώπου, σε όποια χώρα και αν βρίσκεται.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://jotajoti.info/

Σας υπενθυμίζω την εγγραφή για το JID code και τον κατάλογο των συμμετεχόντων στους πιο κάτω συνδέσμους που είναι ενεργός από τις 12 Αυγούστου 2021:

http://jotajoti.info/?s=JID+registration

http://jotajoti.info/registered-stations/

Υπάρχει και Facebook Group σχετικό με το JOTA και το JOTI το οποίο δημιουργήθηκε από τον όμιλο Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου και ενημερώνεται συνεχώς με τα τελευταία νέα και τεχνικές: https://www.facebook.com/groups/jota.joti.cyprus/

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το ΣΕΠ όσα τμήματα επιθυμούν, μπορούν κατά τη διάρκεια του JOTI-JOTA να υλοποιήσουν κοινή διαδικτυακή δραστηριότητα με Τμήματα του ΣΕΠ. Θα αποσταλεί φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μεταγενέστερο στάδιο για προγραμματισμό των δράσεων.

Παρακαλούμε τα Προσκοπικά Συστήματα που θα λειτουργήσουν Σταθμό JOTA όπως αποστείλουν τα στοιχεία του υπεύθυνου ραδιοερασιτέχνη, το αργότερο μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 για να τους χορηγηθεί διακριτικό κλήσης και να ενημερωθεί ο πίνακας με όλους τους σταθμούς.

Τονίζουμε ότι λόγω της Πανδημίας πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, βάσει του υπάρχοντος πρωτοκόλλου, το οποίο σας έχει ήδη σταλεί και το οποίο ανανεώνεται σύμφωνα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα σημειώστε τα εξής:

1. Οι χώροι όπου θα τοποθετηθούν οι σταθμοί των ασυρμάτων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει (α) αν ευρίσκονται εντός αίθουσας, η αίθουσα να διαθέτει παράθυρα τα οποία θα μένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της χρήσης για να αερίζεται, (β) η απόσταση μεταξύ των συσκευών πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρων, (γ) να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ατόμων, (δ) η παρουσία ατόμων εντός της αίθουσας θα πρέπει να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα εμβαδού της αίθουσας. Αν τα παρόντα άτομα είναι περισσότερα από 10 τα ατόμα μεγαλύτερα από 12 χρονών πρέπει να επιδεικνύουν Safepass

2. Προτείνεται όπως όπου αυτό είναι εφικτό οι σταθμοί να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους όπως βεράντες ή κάτω από τέντες. Νοείται ότι και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές αποστάσεις τόσο μεταξύ των συσκευών όσο και μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν.

3. Όλοι οι συμμετέχοντες είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο λόγω της χρήσης μικροφώνων και άλλου εξοπλισμού θα πρέπει να φέρουν συνεχώς προστατευτική μάσκα και γάντια μιας χρήσης κατά τη διάρκεια χρήσης των πληκτρολογίων ή για επαφές με τον εξοπλισμό.

4. Οι χώροι και ο εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνονται με την αλλαγή χρήστη και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Επιπλέον, της καταγραφής του παρουσιολογίου συγκέντρωσης πρέπει να τηρηθεί ειδικό παρουσιολόγιο της δράσης JOTA – JOTI στο οποίο θα καταγράφονται κατά σειρά χρήσης του εξοπλισμού με τα εξής στοιχεία: (α) Ονοματεπώνυμο συμμετέχοντος (Χρήστη της συσκευής), (β) ώρα έναρξης και ώρα λήξη της χρήσης και (γ) αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας.

6. Για την ορθή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των όσων αναφέρονται πιο πάνω θα πρέπει να οριστεί υπεύθυνος Βαθμοφόρος ή Βαθμοφόροι που θα είναι παρόν ή παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού.

Επισημαίνεται ότι τα υγειονομικά μέτρα είναι ρευστά και ενδέχεται να αλλάξουν βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας που θα είναι σε ισχύ κατά τις ημερομηνίες της δράσης.

Υπεύθυνος οργανωτής των δράσεων είναι αδ. Δημήτρης Θεμιστοκλέους που επί τι ευκαιρία της παρούσης θα ήθελα να καλωσορίσω πίσω στο ΣΠΚ που μετά από πολύχρονη αποχή από το Σώμα το πάθος του για τον ραδιοερασιτεχνισμό τον επανέφερε.

Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο τηλέφωνο 99 472468.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν και κατά την προγραμματισμένη διαδικτυακή παρουσίαση το Σαββατοκύριακο 2-3 Οκτωβρίου καθώς επίσης και έγγραφο με τους σταθμούς που θα λειτουργήσουν μετά το πέρας της δήλωσης ενδιαφέροντος.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Ανδρέου

Γενικός Έφορος/Σ.Π.Κ.